Nobelova cena za chemii

11.04.2012 20:49

Aaron Ciechanover - cenu získal spolu s Avramem Herškem v r. 2004 za objev rozkladu bílkovin iniciovaného ubiquitinem. (Ubiquitin je malý globulární protein o délce 76 aminokyselin, přítomný ve všech eukaryotických buňkách, který reguluje rozklad jiných proteinů v proteazomu,lyzozomu či ve vakuole. V určitých případech však také stimuluje endocytózu, vnitrobuněčný transport a podílí se na udržování struktury chromatinu (ubiquitin se váže se na histony).

Avram Herško - cenu získal v r. 2004 (viz výše)

Ada Jonat - cenu získala v r. 2009 (spolu s Venkatramanem Ramakrishnanem a Thomasem Steitzem) za výzkum struktury a funkce ribozomu. (Ribozom je ribonukleoprotein nacházející se ve vysokých počtech v cytoplazmě všech známých buněk, u eukaryot, ale také navíc na povrchu hrubého endoplazmatického retikula. Jejich funkcí je tvorba proteinů – bílkovin. Probíhá na nich tzv. translace, při níž je z řetězce RNA syntetizován polypeptid).

Daniel Šechtman - cenu získal r. 2011 za objev kvazikrystalů. (Kvazikrystal je pevná látka, jejíž strukturní jednotky (atomy, molekuly) nejsou uspořádané periodicky jako u tradičních krystalů, ale ani nejsou rozmístěny náhodně jako u amorfních materiálů. Velké nadšení, které objevení kvazikrystalů mezi komunitou materiálových vědců vyvolalo, však již poněkud opadlo. Ukazuje se totiž, že kvazikrystaly nemají žádnou výjimečnou využitelnou vlastnost a jejich aplikace jsou zatím limitovány na několik kuriozit, jako například kvazikrystalické povlaky na pánve.)

 

Zdroje: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvazikrystal

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ubiquitin,

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ribozom,